5 sorters hjärngympa online som hjälper dig förbättra minnet

Hjärnan är förvisso inte en muskel. Men precis som det är viktigt att röra på sig för att hålla kroppen i form så måste hjärnan användas för att hålla sig frisk och stark. Det är därför det är viktigt att fortsätta lära sig nya saker och stimulera hjärnan varje dag. Det finns gott om forskning som visar att detta har positiva effekter på minnet och andra kognitiva förmågor, det kan också hjälpa dig att hålla dig skarp även senare i livet då många får problem med minnet.

Lyckligtvis finns det nuförtiden gott om sätt att aktivera knoppen som du kan ägna dig åt online. Förmodligen har du lite dötid varje dag som du kan fylla med någon av dessa former av hjärngympa!

1.   Sudoku

Om du aldrig spelat sudoku förut kanske det verkar var ett torrt och tråkigt tidsfördriv för siffernördar. Men sudoku är ett helt fantastiskt spel för den som vill hålla hjärnan i trim. Spelet har egentligen inget med matte att göra. I stället handlar det om att kunna se mönster och använda logiskt tänkande och koncentration för att hitta den rätta lösningen.

Det tar bara några minuter att lära sig hur sudoku fungerar och det finns ett oändligt antal pussel av skiftande svårighetsgrader att välja mellan. Du kan spela sudoku online på många olika webbsidor och appar för mobiltelefoner.

2.   Korsord

Korsord är en klassisk form av hjärngympa. Du kanske främst förknippar korsord med gamla dagstidningar och veckomagasin. Men korsorden har flyttat ut på nätet, och precis som sudoku ovan har du gott om alternativ om du vill göra korsord online.

Ett välkonstruerat korsord håller hjärnan i form genom att du får gräva djupt i ordförrådet. Du får också använda dig av ditt minne för att komma ihåg olika former av fakta och göra de associationer som krävs för att hitta den rätta lösningen. Det är något både rogivande och stimulerande med att lyckas lösa ett riktigt klurigt korsord.

3.   Online poker

Om du aldrig spelat poker online är det inte troligt att du tänker på det som hjärngymnastik. Men poker är ett spel som består av rejäla doser tur, förmåga att se mönster hos andra spelare samt förmågan att snabbt beräkna sannolikheter och odds.

Genom att komma ihåg hur andra spelare har spelat i tidigare händer kan du avgöra när någon bluffar eller när det är värt själv att försöka sig på en bluff. Med hjälp av sannolikhetsberäkning vet du exakt hur stor chansen är att du ska fylla din stege eller få den sista klövern du behöver för din färg. Du måste också snabbt beräkna oddsen du får när du ska syna för att kunna avgöra när du bör lägga dig och när det är värt att chansa och försöka dra ett visst kort.

När man ser reklam eller läser artiklar om stora pokerturneringar så ligger fokus ofta på stora bluffar och andra spektakulära spel men faktum är att det viktigaste för att bli en spelare inom online poker är just snabba beräkningar och förmåga att se mönster som andra spelare missar.

4.   Scrabble

Scrabble eller Alfapet, som vi ibland kallar spelet i Sverige, finns i många olika varianter online. Främst bland dessa är appen Wordfeud som tog Sverige med storm under tidiga 2010-talet och fortfarande har en hängiven spelarbas.

Precis som korsord kräver dessa spel att du har ett stort ordförråd då du måste bygga de längsta möjliga orden med de bokstavsbrickor du drar. Men det finns också en hel del strategi i spelet då en skicklig spelare även bör tänka på att försvåra för sin motståndare. De skickligaste spelarna i Scrabble har mer eller mindre memorerat hela svenska akademins ordlista. Det håller garanterat knoppen i trim!

5.   Hjärntränings-appar

För dig som verkligen vill jobba på att förbättra ditt minne och din kognitiva förmåga så finns det en hel del appar som är särskilt utvecklade för att hjälpa dig med detta. Appar såsom Luminosity, Elevate, eller Peak, för att nämna några få, innehåller alla en stor variation av olika former av övningar för hjärnan.

Med dessa appar får du stor variation och du kan alltid hitta något att träna ditt minne med oavsett hur mycket eller lite tid du har tillgänglig. De är också designade på ett sätt som ger dig belöningar och gör det lätt att hålla sig motiverad. Att lösa ett pussel har nämligen inte särskilt stor effekt på din hjärna. Men om du löser ett pussel varje dag i någon av dess appar så kommer du snabbt märka positiva effekter på ditt minne och din förmåga att lösa problem i ditt arbete och din vardag.